diumenge, 15 de gener del 2012

Un circ anomenat 'tele' (I)

Molts i moltes sabreu que m'agradaria poder treballar de periodista a la televisió, i és que aquest món és força interessant, sempre depenent del tipus de televisió que es faci. Fa més d'un any que vaig descobrir les pàgines web FormulaTV i Vertele, unes pàgines dedicades a les notícies sobre televisió i les audiències, aquelles que condicionen la continuïtat dels programes i sèries en emissió. La veritat és que m'hi he aficionat força, i crec que ja puc fer un escrit dedicat al panorama actual de la televisió a Espanya. Aquí va:
La televisió és un món que exigeix renovar-se, i per això els programes canvien. Un bon exemple és Antena 3, una cadena que ha decidit prescindir dels programes dedicats al cor i a la polèmica i ha començat una neteja d'imatge que els ha servit molt. Han canviat programes com 'DEC' o pel·lícules repetides per emetre concursos, han deixat els programes de crònica social per sèries d'època i de producció pròpia com 'Hispania' o 'Toledo' i han preferit quedar-se amb pel·lícules d'estrena abans que fer un especial sobre la vida d'algun torero. Aquest és un canvi que els està resultant, ja que han millorat les seves audiències tot i seguir sent la tercera cadena més vista, per darrere de Telecinco i La 1, unes cadenes que ja comencen a pensar què fer perquè A3 no els enxampi. Un exemple és T5, una cadena que intenta renovar-se però no en sap.
Han cancel·lat programes de 'telebasura' total per intentar deixar de ser la cadena que emet els pitjors programes, que no vol dir que no tinguessin audiència. Tot i que estan estrenant noves sèries produïdes per ells mateixos, encara falta molt per canviar l'etiqueta que porten a sobre: 'telebasura'. Estan intentant canviar programes com 'Vuélveme Loca' deixant de banda el cor i endinsant-se en temes com el Cas Urdangarín, han fet un toc d'atenció a programes com 'Sálvame' i 'AR' perquè siguin més suaus, però els seus propis protagonistes segueixen fent el mateix tipus de televisió. I tot això ha passat per la notable millora d'Antena 3 i per la vaga d'anunciants a 'La Noria', un programa que ara s'ha maquillat sota el nom de 'El gran debate', però segueixen sent els de sempre. És més, ahir vaig veure 5 minuts d'aquest programa i he de dir que era molt avorrit i només hi havia tertulians de dretes. En definitiva, T5 no sap canviar.


Spot de TVE 'sin publi'

Un canal que ha millorat moltíssim des de l'1 de setembre del 2009 quan va deixar d'emetre publicitat ha estat La 1 de TVE, una cadena que té la característica de poder veure una pel·lícula, un episodi d'una sèrie, un programa d'humor o d'actualitat i uns informatius sense anuncis, un fet que ha convertit a La 1 en líder absoluta mes a mes. Per desgràcia, el meravellós Govern Rajoy es planteja la tornada de la publicitat a la TV pública, un fet que portarà diners, però que convertirà a La 1 en una televisió secundària, ja que tampoc renovarà el futbol.
Muntatge: marti6.blogspot.com

Per sort, a Catalunya tenim la sort de tenir, de moment, una televisió competent i líder amb programes molt ben valorats i amb bona audiència com 'Polònia', 'Crackòvia', 'APM?', el 'Telenotícies' o el propi futbol en català, que també corre perill gràcies a Artur Mas.

Així doncs, ja veieu que la TV necessita canviar i millorar. Ho necessita perquè la gent així ho vol. I tot comença i acaba. Per això se que, si algun dia puc complir el meu somni, treballaré per millorar dia a dia en una televisió de qualitat, que és el que cal. Bona setmana i fins diumenge que ve!

1 comentari:

Joana ha dit...

Que tremoli en Ferran Monegal, ha nascut un bon crític!