dissabte, 24 de març del 2012

Litvinenko, l'home que en sabia massa

Avui pràcticament m'estreno parlant d'un govern que no sigui el mataroní, el català o l'espanyol. He decidit parlar del govern rus, el Govern Putin. I és que fa més o menys una setmana un professor ens va estar comentant el cas d'un periodista pressumptament assassinat pel govern rus pel sol fet d'haver investigat les irregularitats d'aquest equip.
Alexander Litvinenko va morir el 23 de novembre del 2006. La seva mort va ser molt polèmica, ja que en menys d'un mes va passar de ser un periodista amb la seva vida a un home calb sense forces ni per tant sols ingerir aliments que va morir injusta i dolorosament. Li van injectar poloni, un radioactiu que forma part d'altres elements com l'urani. Aquest verí li va proporcionar una ràpida reacció des del dia que se li va injectar, l'1 de novembre del mateix any. Però per què Putin se'l va voler treure de sobre?
 
Litvinenko abans i després de ser enverinat.

Doncs està molt clar, Litvinenko va ser un home que va buscar les pessigolles als de Putin. De fet, l'any 2000 va haver d'abandonar Rússia i es va exiliar al Regne Unit, on va ser molt ben tractat. Des d'allà va escriure dos llibres criticant a aquell govern que ja havia intentat treure-se'l de sobre abans. A Rússia va escriure articles que demostraven irregularitats per part de Vladímir Putin i els seus i va haver d'amagar-se vàries vegades per no ser capturat.
La mort d'aquest home es va produir tres setmanes després de ser enverinat en un hotel de Londres en una reunió amb dos ciutadans russos, els qui li van injectar el poloni. El més bèstia de tot això és que poques setmanes abans havia mort assassinada la periodista Anna Politkóvskaia, una dona que també havia criticat durament al govern rus.
Aquests dos fets van ser la gota que va vessar el got de les relacions entre els governs britànic i rus que, des de llavors, no estan en bona sintonia. He de recordar que Litvinenko va ser acollit a Londres amb l'ajut del govern britànic tot i ser rus. També vull recordar que Putin acaba de renovar com a president de Rússia després de demostrar-se que hi va haver persones que van dipositar fins a deu vegades una papereta a favor del president. Alguns van sortir al carrer, però la resta segueix sense reaccionar sota la dictadura de Putin.

 
Per acabar, m'agradaria deixar una frase que forma part del fragment que Alexander Livinenko va fer escriure  al seu millor amic dos dies abans de morir dirigint-se al senyor Putin. Trobareu l'escrit sencer (8 línies que val la pena llegir), fent clic aquí.
"Podrà aconseguir silenciar-me, però tot silenci té el seu preu. Ha mostrat vostè ser tan bàrbar i despietat com afirmen els seus crítics més durs. Ha mostrat vostè no tenir respecte per la vida, la llibertat o cap valor de la civilització."
Amb aquest escrit vull fer saber què passa a Rússia amb el govern actual. Bona setmana!

2 comentaris:

Joana ha dit...

Unes lletres molt dures...
De moment, crec, no hi ha cap inculpat.
No es pot discrepar amb segons qui, ja ho veus.

Anònim ha dit...

I a sobre varem tenir que aguantar les imatges amb la llagrimeta perquè va sortir 'guanyador', una dictadura en tota regla, però això només ho pot solucionar el pobre rús.