diumenge, 22 de juliol del 2012

Sentit comú

Cartell oficial de Les Santes 2012, fet per Agapit Borràs.

Ja tenim Les Santes a la cantonada, i com cada any, hi ha hagut polèmica amb el cartell. Aquest any l'autor, Agapit Borràs, ha decidit optar per un cartell fosc i insípid per representar la nostra festa. És cert que ha innovat en quant a donar textura al cartell, però la sensació que dóna amb  la seva obra és de fredor i avorriment, ja que els colors que ha utilitzat són apagats i el dibuix en el que representa les dues santes veiem que totes dues tenen cara d'adormides. També és cert que aquest pèssim cartell es pot comparar amb el penós programa que presenta l'Ajuntament aquest any, sense actes dirigits per la gent més jove i reprimint l'esperit festiu amb el Dúo Dinámico i intentant desmuntar la mítica Nit Boja separant-la en dos en comptes de buscar un espai alternatiu pel Desvetllament Bellugós, com ara el Parc Central Nou, un espai aparcat durant els dies de festa.
Ja podríem aprendre de pobles més petits com Vilassar de Mar, on vaig anar fa tres setmanes. Allà, un noi i una noia van explicar que la part que l'Assemblea de Joves del poble havia organitzat s'havia vist reduïda de tres nits a una de sola. És cert, va ser només una nit, però van saber trobar grups que van animar a moltíssims joves que vam anar als concerts. Aquesta assemblea va néixer fa pocs anys per organitzar activitats dirigides al públic d'aquesta edat, i això és el que ens acabarà obligant a fer l'alcalde Mora, ja que això del Racó de Santes no ho veig gens clar i no veig que hagin aconseguit canviar les coses, sinó que només s'ha parlat i proposat. Actuar és el que cal.

Imatge de l'exposició Santes 360º de l'Ateneu Caixa Laietana (Narcís Rovira).

Es pot fer perfectament una festa en temps de crisi i amb un pressupost minúscul, però per aconseguir fer-ho s'hi han de posar ganes, però també sembla ser que els qui manen a la nostra ciutat només tenen ganes de cobrar a final de mes, i és que encara espero que apliquin alguna mesura per millorar Mataró en el més d'un any que porten el timó de la ciutat. Dic que es pot organitzar una bona festa amb poc pressupost perquè totes les comparses que participen a la festa major ho fan sense cobrar, i hi ha molts grups maresmencs esperant la seva oportunitat per lluir-se davant d'un públic que vulgui festa, a més dels impressionants grups catalans, que no deuen cobrar com Estopa, Miguel Bosé o El Canto del Loco i que encantarien al jovent mataroní.


Durant el dia les activitats van adreçades al públic més jove i, aquest any, només una nit està (mal)pensada pel jovent, la nit boja. La resta de nits estan pensades per públic d'edat mitja o avançada (sense ànim d'ofendre a ningú) amb actes com el concert d'enguany o Requisits de Festa Major.
No costa tant posar-hi ganes, tots volem una bona festa i no tenim l'oportunitat de canviar les coses del programa ni decidir el cartell de Santes. Un any més demano concurs popular com el que organitza El Tot Mataró i que agrada molt, ja que són més originals que no pas els que es fan per encàrrec de l'Ajuntament,

2 comentaris:

Joana ha dit...

Crec que la crisi és un problema per poder fer més coses, és ben cert, però també pateixen crisis d'idees, han dit més d'una opció que després no s'ha sabut res més.
Això de edat avançada.... ejem... que els Requisits a mi m'encanten!

Anònim ha dit...

A mi em sembla que els que tenen pitjor gust seran els que comprin les samarretes XD