dimarts, 10 de gener del 2012

Muntanya russa

Primer de tot, bon any a tots i totes i anunciar-vos que aquest bloc no serà traduït a l'anglès, era una innocentada! Benvinguts al primer post del 2012! Avui, i coincidint amb la vaga d'ús del transport públic, parlo sobre l'excessiva pujada de tarifes dels bitllets que el Govern Mas ha aplicat per aquest nou any. Així doncs, comencem a donar canya!

Com bé deveu saber, des de l'1 de gener d'aquest any, moure's amb transport públic surt més car que mai, i és que a més de les retallades en sanitat, educació i serveis socials, el govern convergent ha decidit apujar brutalment les tarifes del transport que volen promoure perquè utilitzem, però si seguim així, anar en aquest tipus de transport serà només a l'abast dels més rics. I és que tal i com llegeixo a actuable.es:
"Les pujades afecten a títols de transport molt utilitzats com la T-10, que ha pujat més del 12% o la T50/30 que ha pujat més del 10%."

Per si no n'hi havia prou, el bitllet senzill per viatges d'una zona ha passat de 1,45€ a 2€, pujant 0,55€ el viatge. Tenint en compte que fins ara el bitllet senzill pujava 5 cèntims cada any, la pujada és extremadament excessiva. I, a sobre, el transbord que abans es podia fer fins a 1h i 45min després de ser validat, ara queda reduït a 1h 15min i pujant 15 minuts segons el nombre de zones transcorregudes. Una novetat d'aquest any és que els títols del 2011 caducaran el 28 de febrer i no el 31 de març com als anteriors anys.
És una vergonya que aquesta pujada es produeixi en un moment en què la gent no té diners i, un cop més, ho paguen els treballadors i treballadores. A més, la vida s'ha encarit un 3% aquest 2012, però tenint en compte que els sous de funcionaris i de moltíssimes empreses han estat congelats, les coses es posen molt lletges de cara a arribar a final de mes per aquelles famílies que l'any passat ja els costava força.
Per si no n'hi hagués prou, les tarifes universitàries també es veuran afectades de cara al proper curs, ja que la primera matrícula pujarà un 7,5%, la segona un 75% i la tercera un 120% per obra del Govern Rajoy, segons 'Joves amb iniciativa'. Així doncs, doble problema pels estudiants i les seves famílies, que a part de pagar més per viatges fins al centre educatiu, hauran de pagar molt més per poder estudiar, un fet que al final també serà només per rics.
Tríptic sobre les noves tarifes proporcionat per Mataró Bus. Foto: marti6.blogspot.com

Si es vol sortir de la crisi, la gent ha de poder pagar deutes i imposts, i si la gent no es pot formar per aconseguir un bon lloc de feina i un bon sou, mai sortirem d'aquesta. Joves i treballadors/es no hem de pagar la crisi dels banquers. La majoria passa el mes com pot, però ells passen el mes amb milions i milions, però el que fan és enviar els bancs a la bancarrota i demanar diners a la UE per salvar-los el cul, però ells no es retallen el sou. Crisi de dretes, problemes per la gent d'esquerres.
Al final haurem de fer servir aquesta tarjeta. Foto: sirius.cat

El títol d'aquest post és 'Muntanya russa' perquè les pujades de tarifes, d'imposts i atur contrasten amb les baixades de sous, de diners i de borsa. Un any després de que Mas fos instituït president, encara espero que compleixi la promesa de "sortirem aviat de la crisi" i "treballadors i treballadores no seran afectats".

PROU RETALLADES i bona setmana! Torno diumenge amb un nou escrit!


2 comentaris:

Joana ha dit...

Una vergonya, sense cap dubte, però tampoc he vist massa queixes del personal...

Cronos ha dit...

ens hem tornat egoistes. "mentre et passi a tu i no a mi". Per aixó la gent calla.

Em fa molta pena, pero em sembla que necessitarem un cataclisme per canviar aquesta mentalitat, si no ens arrisquem a repetir la esfereïdora reflexió del pastor Martin Niemöller

"Quan els nazis van venir a buscar els comunistes,
vaig guardar silenci,
perquè jo no era comunista,

Quan van empresonar els socialdemòcrates,
vaig guardar silenci,
perquè jo no era socialdemòcrata,

Quan van venir a buscar els sindicalistes,
no vaig protestar,
perquè jo no era sindicalista,

Quan van venir a buscar els jueus,
no vaig protestar,
perquè jo no era jueu,

Quan van venir a buscar-me,
no hi havia ningú més que poguera protestar."

Doncs aixó.